Víš, co všechno musí zvládnout potravina, než se dostane k tobě na stůl? Třeba takové jahody. Jaká je pak škoda, když zůstanou zapomenuty a rodiče je musí vyhodit. Příběh takových jahod si můžeš pustit v následujícím videu:
Nyní se pojď podívat, jak vypadá cesta jahody od sazeničky až k tobě domů. Na obrázku můžeš vidět, kolik procesů musí jahoda projít, než se dostane na talíř. Zahradník musel jahodu vypěstovat, potom ji natrhal, zabalil a předal do obchodního řetězce. Pokud to jahodě v obchodě sluší, tak si ji zákazník vybere a koupí, a pak už ji čeká cesta domů do ledničky. Doma pak trpělivě čeká, až ji někdo z domácnosti sní. A víš, co se stane s jahodou, když ji nestihne nikdo sníst včas? Shnije, zplesniví a už není k snědku, musí se vyhodit. Tím, že ji vyhodíš, nepřijdeš jenom o živiny, ale současně plýtváš zdroji, jako jsou voda, kterou se jahoda zalévala, půda, ve které se pěstovala, a taky práce zahradníka, který se o ni staral, řidiče, který ji převážel, a prodavače, který ji prodal.
Jste si jisti, že vše chápete? Vyzkoušejte si náš kvíz.