Možná jste už slyšeli o tom, že se nám naše planeta otepluje a mění se podnebí a počasí. Oxid uhličitý je jednou z látek, které tomuto oteplování napomáhají. CO2 (neboli oxid uhličitý) se nám uvolňuje i z potravin, které vyhodíme a ony pak skončí na skládce. Oxid uhličitý nám vzniká ale i např. při jízdě autem. K tomu, abychom vytvořili takové množství CO2, jako je na jeden kg hovězího masa, bychom museli ujet 100 km. Dokázali byste uhádnout, kolik km bychom museli ujet, abychom vytvořili stejné množství CO2 jako připadá na jeden kilogram uvedené potraviny?
Tady máme pár přepočtů pro představu:
- Hovězí maso – 100 km
- Sýr – 50 km
- Vepřové maso – 19 km
- Vajíčka – 18 km
- Brambory – 4,5 km
- Zelenina – 3,2 km
- Mléko – 3 km
- Ovoce – 1,7 km
- Rýže – 4,3 km
Taky Vás to překvapilo? Pojďte s námi omezit zbytečné plýtvání potravinami a šetřete životní prostředí.
Další potraviny a jejich uhlíkovou stopu naleznete na webu: greeneatz.com