Máme tu květen, a s ním přichází i sezóna chřestu. Chřest však není úplně nejjednodušší zelenina na zpracování. Jak jej připravit, abyste chřestu nemuseli spotřebovat kvanta, ale využili ho maximálně?

Škrabání
Spodní čtvrtina chřestu je nepoživatelná, a tak ji odlomte a vyneste do kompostu či ji využijte do zeleninového vývaru. Zbytek chřestu důkladně oškrábejte, avšak nechte netknutou špičku a cca centimetr pod ní.
Blanšírování
Aby chřest byl v receptech co nejjemnější, tak vyzkoušejte blanšírování. Oškrabané výhonky povařte na 2 minuty v osolené vodě, kterou ochutíte bílým vínem a máslem. Do vody také můžete přidat odřezky a slupky, aby se chuť chřestu zvýraznila. Následně prudce zchlaďte v ledové vodě.
U tipů na úpravu jsme se inspirovali z Kuchařky pro dceru
Recept na chřestové rizoto
Suroviny
- 600 g zelený chřest 
- 50 ml vývar 
- 30 g máslo + 60 g máslo 
- mletý bílý pepř, sůl 
- 300 g rýže 
- 2 ks červená cibule 
- 200 ml mléko 
- 800 ml horký vývar 
- 1 ks oranžová paprika 
- 1 ks červená paprika 
- 100 ml smetana 
Postup
- Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky.
- Rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme rýži a orestujeme ji. Vmícháme papriku, osolíme a zalijeme mlékem. Až je mléko nasáklé, přidáme po troškách vývar a potom vždy, když se znovu vsákne. Stále promícháváme. Když je rýže téměř měkká, přidáme smetanu a pod pokličkou necháme dojít. Nakonec podle chuti dosolíme a opepříme.
- Výhonky chřestu připravíme podle návodu výše. V pánvi rozehřejeme máslo a výhonky opečeme. Podle chuti je osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a 10 minut podusíme.
- Krémovou rýži a dušený chřest podáváme zdobený čerstvou petrželkou.
Tento a další recept naleznete na zena.aktualne.cz