Tip na záchranu přezrálých banánů

banánový chléb

Upečte si banánový chlebíček. Co k tomu budete potřebovat?

  • 3 střední přezrálé banány 
  • 1 menší banán na ozdobení 
  • 8 polévkových lžic másla, které rozpustíme, nebo necháme změknout 
  • ½ hrnku hnědého cukru 
  • ¼ hrnku mléka 
  • 2 vajíčka 
  • 1 vanilkový cukr (nebo lžička vanilkového extraktu) 
  • 2 hrnky hladké mouky (ale můžete použít jakoukoliv zdravější alternativu) 
  • 1 čajová lžička skořice 
  • ½ prášku do pečiva 
  • ¼ čajové lžičky soli  
  • ½ hrnku nasekaných ořechů (pekanové, lískové, vlašské – můžete vybrat, které vám chutnají nejvíc)  
  • ½ hrnku nasekané čokolády (část dáme stranou na ozdobu) 

Pekáček na biskupský chlebíček si vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme máslem. Vidličkou si ve střední misce rozmačkáme banány.  

V druhé vetší misce si zatím rozmícháme změklé máslo s cukrem a k tomu přidáme vajíčka, vše smícháme do hladké hmoty. Ke vzniklé hmotě přidáme dále mléko, vanilkový cukr a rozmačkané banány – vše spojíme. Nyní přidáme mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl a opět promícháme. Na závěr ještě do takto připraveného těsta vmícháme nasekané ořechy a část čokolády (trochu si odložíme stranou na ozdobení).  

Těsto vlijeme do připraveného pekáčku a vrchní část banánového chlebíčku uhladíme a ozdobíme plátky banánu a zbylou nasekanou čokoládou.  

Pečeme cca 60 min na 175 °C. Zda je chlebíček upečený můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle do jeho středu – pokud bude špejle po vytažení z chlebíčku čistá, máte hotovo. Dobrou chuť! 

Tags: