Vánoce se nachýlily ke svému konci a vy máte stále ještě velkou zásobu cukroví, které již nikdo z rodiny nemůže ani vidět? Co takhle vyzkoušet naše tipy na dezerty ze zbytků cukroví.
Tvarohový koláč z cukroví
Ingredience: cukroví, nejlépe linecké nebo jiné slepované (může být i čokoládové, které změní chuť i barvu koláče), máslo podle množství cukroví, 3 tvarohy, 3 vejce, cukr podle chuti, vanilka, holandské kakao podle chuti.
Postup: Cukroví rozdrobte a přidejte do něj rozpuštěné máslo, ze vzniklé směsi utvořte prsty jakousi drobenku. Tu vsypte do koláčové formy a prsty i celými dlaněmi utlačte. Takto vzniklý korpus dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů na 15 minut. Než se upeče korpus, připravte náplň. Tvarohy vyklopte do mísy, oslaďte cukrem podle chuti a ovoňte vanilkou. Následně přidejte tři vejce a důkladně rozšlehejte. Můžete přidat holandské kakao. Jakmile bude korpus předpečený, zaplňte jej tvarohovou náplní a dejte péct na 170 stupňů asi na 50 minut.
Zimní švestkový závin
Ingredience: Zbylé vánoční cukroví, nejlépe perníčky, kompotované švestky a sušené švestky, 1 balíček listového těsta, 1 vejce, cukr moučka a mletá skořice podle chuti.
Postup: Z kompotovaných švestek slijeme šťávu a švestky smícháme se sušenými. Tuto směs necháme odkapat. Mezi tím rozdrtíme cukroví. Nejjednodušší je nasypat je do velkého mikrotenového sáčku a rozmačkat válečkem. Listové těsto vyválíme na tenký plát, posypeme strouhankou ze zbylého vánočního cukroví, rovnoměrně poklademe švestkami, posypeme trochu cukrem, skořicí a zavineme. Pomocí utěrky přeneseme takto připravený švestkový závin na vodou vypláchnutý plech nebo pečící papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby předehřáté na 220 230 °C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 200 °C a pečeme dozlatova. Švestkový závin je nejlepší ještě vlahý pocukrovat. Ke konzumaci je připravený ihned. Švestky jsou teplé a krásně se roztékají.
Novoroční buchta
Ingredience: Zbylé vánoční cukroví, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, mléko dle potřeby, 1 dcl rumu, čokoládová poleva.
Postup: Zbylé vánoční cukroví umeleme, zalijeme mlékem a rumem a smícháme. Počkáme asi pět minut, než rozemletá směs cukroví natáhne mléko. Poté přidáme prášek do pečiva a vejce a vše umícháme. Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně dvacet minut až půl hodiny. Vychladlou buchtu polijeme čokoládovou polevou a podle potřeby ozdobíme.
Recepty byly převzaty ze stránek Litoměřický denik.cz