Rozmarýnky
Zbylé pečivo nakrájíme na malé kostky cca 1 cm velké. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla se lžící oleje. Jemně necháme na tuku rozvonět posekaný čerstvý rozmarýn (nebo jinou bylinku). Kostky mírně posolíme a přidáme na pánev, kde je necháme dozlatova osmahnout. Servírujeme k polévce. Pokud zrovna polévku nevaříte, lze kostky i zmrazit na později.
Rozpečenky
Necháme si rozehřát troubu na 220 °C (nebo lze rozpéct i v mikrovlnce). Mezitím housku přepůlíme (lze použít i plátek chleba) a každou půlku jemně potřeme máslem, případně troškou hořčice. Na každou půlku navršíme plátek šunky nebo kolečko či dvě salámu, plátek eidamu a na vrch plátek hermelínu. Dáme na 6 min zapéct, na talíři doplníme zeleninou a blesková večeře nebo snídaně je připravena.